Główne zasady projektowania kuchni.
Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym spędzamy znaczną część dnia, dlatego powinna być zaplanowana funkcjonalne, wygodnie i przyjaźnie pod kątem ergonomii przebiegu prac kuchennych. Układ mebli w pomieszczeniu musi być tak zaplanowany, aby zoptymalizować pokonywany dystans i uniknąć zbędnego miotania między szafkami a sprzętami.
Użytkowanie kuchni obejmuje proces następujących po sobie czynności zaczynających się od rozpakowania i rozlokowania zakupów po przygotowanie produktów i gotowanie posiłków.
Należy przewidzieć miejsce wykonywania poszczególnych czynności i uwzględnić ich naturalną kolejność. W oparciu o typowe czynności wykonywane w kuchni, można ją podzielić na poszczególne strefy:
STREFA ZAPASÓW - jest miejscem przechowywania zasobów żywności, mrożonek i półproduktów, obejmuje lodówkę, zamrażarkę i szafki na żywność
STREFA PRZECHOWYWANIA – jest miejscem przechowywania sprzętów potrzebnych do przygotowywania posiłków tj. talerzy, garnków, patelni i sztućców, obejmuje szuflady oraz systemy wysuwane i obrotowe ukryte w szafkach
STREFA ZMYWANIA – jest miejscem, gdzie przygotowujemy produkty do dalszej obróbki, a także wykonujemy wszelkie czynności wymagające dostępu do wody, obejmuje zlewozmywak oraz zmywarkę
STREFA PRZYGOTOWYWANIA – to przede wszystkim blat roboczy, w którego pobliżu powinny znajdować się wszystkie przydatne akcesoria, niezbędne do wykonywania prac związanych z przygotowaniem posiłków
STREFA GOTOWANIA/PIECZENIA – jest strefą obróbki termicznej przygotowanych produktów, obejmuje płytę grzewczą, piekarnik, kuchenkę mikrofalową oraz okap
Wszystkie wymienione strefy należy rozmieścić w podanej kolejności od lewej do prawej strony. Dla osoby praworęcznej zgodnie z ruchem wskazówek zegara – dla osoby leworęcznej optymalny kierunek jest odwrotny.